Cappuccino met lactosevrije melk

Zelfkoffiezetten.nl - koe

Cappuccino met lactosevrije melk

Zoals ik in mijn vorige post heb gezegd een heerlijke zelf gemaakte cappuccino, latte macchiato maak je met verse volle melk. Maar voor de mensen met een lactose-intolerantie is dit helaas niet mogelijk. Daarom is een plantaardige melk een oplossing. Ik heb even een opsomming gemaakt voor de geschikte lactosevrije melk voor jouw heerlijke lactosevrije cappuccino!

De mythe van Melk van de Koe 

Eerste mythe is dat Volle melk ongezond is. Het is zo dat het vet(zuur) in volle melk echter van het type Omega 6, en dat is als je daar natuurlijk teveel van binnenkrijgt uiteindelijk niet zo goed voor je aderen is en lichaam. Net zoals met koffie moet je alles in mate drinken. Het is ook zo dat als je te weinig van het omega 6 vet heb jouw lichaam zelf dit vetzuur gaat aanmaken,

Als je goed tegen de koeienmelk kan dan is meer vetzuur nemen geen probleem, zoals ik al in vorige post over cappuccino zetten is de volle koemelk uit de supermarkt de allerbeste melk om een mooie cappuccino met lekker melkschuim. Met halfvolle en magere melk werkt het ook, maar ga je voor de volledige beleving, ga dan voor de volle.Kan uit eigen ervaring zeggen dat het prima kan met een French Press en dan een tikje cacao erop, heerlijk.

Eerst leren hoe je een Espresso zelf maakt?

Variaties van de Lactosevrije melk:

Thuis cappucino zetten
Thuis cappucino zetten

Er zijn allerlei verschillende soorten lactosevrije melk te koop in de supermarkt, zoals Campina heeft tegenwoordig ook deze variant. Wat is nou lactosevrije melk? Simpel gezegd is dit gewoon koeienmelk waar de lactose uit wordt gefilterd met nog wat vervangers.  Maar er zit nog wel een zeer klein percentage lactose in, zo’n 0.01 gram, dit is voor de meeste niet ‘gevaarlijk’.

Daarnaast zijn er bekende varianten die ik zelf ook regelmatig drink namelijk van Alpro Soya  gebaseerd op koeienmelk zoals de amandelmelk, rijstemelk, sojamelk, en nu ook net nieuw de kokosmelk. Ben zelf nogal fan van rijstemelk dus deze heb ik ook al is geprobeerd, alleen is echt het schuim zeer lastig om voor elkaar te krijgen. Misschien lukt het de top barista, maar ik krijg geen mooie schuim structuur ook al is de smaak prima.

Wat is nou de beste melkvervanger voor een cappuccino?

De rijstemelk en sojamelk hebben het zelfde effect, matig tot geen echte schuim mogelijk. Daarnaast hebben kokosmelk havermelk ook een sterk effect op de smaak van je cappuccino. Zelf vind ik dit niet erg, maar kan mij voorstellen dat je liever geniet van de koffie en latte smaak. Zo blijkt uit een melkvervanger test van Culy de beste melkvervanger voor een goede bak cappuccino de  amandelmelk te zijn. Dit komt wordt gezegd door de zachte en romige noten smaak die goed gaat met de koffie. Bepaalde koffiebonen hebben vaak ook een soort amandel / hazelnoot smaak die heerlijk de koffie definieert.

Zo zou ik zelf ook eerst sojamelk gebruiken, vanwege de redelijk neutrale smaak, persoonlijk vind ik de smaak van soja te veel naar karton samen vandaar mijn voorkeur voor rijst en kokos. Zo werkt de schuim van sojamelk ook niet super want deze  raakt te snel in de schift zodra deze aan de 2 kopjes espresso worden toegevoegd. Toch klinkt de soy latte leuk; maar ik wordt niet vrolijk van de smaak en structuur. Maar smaken verschillen! Gewoon experimenteren.

Dan is er nog lactosevrije melk van bijvoorbeeld Campina, Aria, minusL of van de Albert Heijn en de Duitse variant Milbona deze smaken bijna hetzelfde als koeienmelk en schuimt gelukkig ook net zo mooi. Dit is dus aan te raden voor jouw cappuccino en zonder lactose!

Het recept

Een lactosevrije cappuccino bestaat uit stevige espresso, gestoomde melk(amandelmelk) en melkschuim. Je kan het allemaal gewoon thuis doen!

  • – Aantal personen: 1
  • – Bereidings tijd: 5 minuten
  • – Menugang: bijgerecht
  • – Percolator / Bialetti Moka Express
  • – Verse koffiebonen
  •  -Amandelmelk
  • – Koffiemolen
  • – Jouw Koffiemok
  • – Waterkoker / koudwater

Ingrediënten

– 1 Espresso of een kleine kop sterke koffie, en zorg dat je echt even een goede robusta koffie zet. Hiervoor is natuurlijk de Bialetti percolator Moka Express een perfect middel.
– Lekker wolkje cacao of kaneelpoeder ( de puristen lezen dit toch niet ;-)). Je zou ook paar cacao vlokken kunnen doen. Of wat ik wel is doe een lekker stukje 80% cacao Chocolade erbij dippen.
– 150 ml opgeklopte amandelmelk

Bereidingswijze:

Cappuccino wordt normaal gesproken gemaakt met een espressomachine en een melkstomer. Maar het kan ook thuis met sterke koffie en opgewarmde amandelmelk die vervolgens een minuut lang stevig geklopt wordt met een garde.

Mijn manier:

Om beter en gemakkelijk melkschuim te krijgen werk ik met mijn kleine French Press. Gewoon paar minuten rustig pompen en als het melkschuim de hele press vult dan is het gereed. Als de Bialetti Moka Express klaar is en pruttelt giet je 1/3 van de dampende koffie eerst in je grote cappuccino mok, dan de opgepompte melkschuim schep je rustig erop, overige amandelmelk rustig erbij genieten zoveel als gewenst,  Klaar!

Als extraatje kan er nog een topping komen met een snufje cacao of kaneelpoeder. Gebruik een zeefje als je het netjes wilt verspreiden over je mok.

Drink je dagelijks cappuccino? En wil je het iets handiger aanpakken in plaats van je helemaal suf te kloppen of schudden? Dan kan je ook gewoon een Philips Senseo Melkopschuimer kopen voor rond de 55,99 euro. Deze melkopschuimer kan natuurlijk ook goedkoper maar deze kwam het beste uit de test van kieskeurig.nl 2014. Het is aan jou om de keuze te maken, dit hangt allemaal af van voorkeur.

*Mijn tip is om de de kopjes alvast voor te verwarmen anders koelt het wel heel erg snel af door de hoeveelheid melk. Ik doe dit door kokend water vooraf in de kopjes te gieten.

Onze koffie proefpakketten!

Hoe zetten  jullie de Cappuccino en wat voor melkvervanger gebruiken jullie? 

Geef een reactie