De percolator koffie ervaring

@volgensKatrien

De percolator Koffie ervaring van Katrien

Elke zomervakantie in Frankrijk

Boven een kop vertrouwde percolator koffie met opgewarmde melk overdenk ik mijn Franse koffie-ervaringen van dit jaar. Net zoals elke zomer, droomde ik daags voor vertrek van een idyllisch beeld: romantisch ontbijten in een zonnig Frans dorpje, met versgebakken croissants en daarbij een heerlijk kopje koffie.

Dat ik al zes jaar lang op de eerste dag van elke zomervakantie in Frankrijk uit die droom gerukt word, veranderde ook nu weer niks aan dat beeld.

Hoop doet leven. Hoop op cappuccino’s met sneeuwwit melkschuim, straffe espresso’s en romige latte’s. Want misschien kan het dit jaar wel, is de smaak van de lokale cafe’s verAnderd en hebben zij het licht in het koffiedik zien schijnen.

Ik sloot het niet uit, maar nam dit keer voor de zekerheid wel een nespresso-apparaat compleet met aeroccino mee in de camper. Want op de camping wakker worden zonder het vooruitzicht op een bakkie troost, dat trek ik niet.

Koffie in Goudargues

 koffie verkeerd (café au lait) - zelfkoffiezetten
koffie verkeerd (café au lait) – zelfkoffiezetten

Voordat ik vertel of het Franse dorpje Goudargues, waar ik steeds weer terugkom (voor de Franse frietjes, wijntjes, de zon en de lavendelvelden), ditmaal wel mijn koffiebehoeften vervulde, vertel ik wat mij de vorige vakanties zo tegenviel: je kunt in Frankrijk vrijwel overal alle standaard koffiesoorten bestellen.

Cappuccino, koffie verkeerd (café au lait), espresso (zij noemen het standaard expresso) en ‘gewone’ koffie/americano (café). Bestellen is dus geen probleem, maar lekkere koffie krijgen is een ander verhaal.

Let wel, ik heb het hier over klassieke Franse dorpjes en achterafstadjes, in de grote steden hebben ze genoeg hippe en minder hippe tentjes waar de koffie net zoals bij ons wordt geschonken; in de meeste gevallen prima.

In een dorpje als Goudargues is dat dus een ander verhaal. De espresso gaat nog wel, je krijgt een klein kopje donkere koffie. Wel wat bitter, en het is geen espresso waar je van geniet, maar om je ochtendbehoefte  aan cafeïne te vervullen, volstaat ie redelijk. Met het oog op maagklachten is het wel verstandig er een stukje vette croissant bij te eten.

Dan de café au lait, die je bestelt wanneer je anders een latte machiato of een koffie verkeerd zou nemen. Bij het bestellen ervan, krijg je een soepkom vol waterige koffie met koffiemelk geserveerd. Heeft, vind ik, weinig met koffie te maken. De klapper op de vuurpijl, is de cappuccino.

Zich van geen kwaad bewust, en met een vrolijk ‘voila’, zet de serveerster een grote kop op je tafeltje. Al toen ze aan kwam lopen, zag je tussen de glazen pastis op het dienblad het wit van een enorme berg slagroom. Na deze weggelepeld te hebben, komt dezelfde substantie als die van de café au lait tevoorschijn.

Heel bijzonder, maar een cappuccino kun je er natuurlijk niet in herkennen. Na veel teleurstellende ervaringen, heb ik geleerd dat een gewone café de meest veilige keuze is. Niet top, maar neutraal van smaak, geen overheersende koffiemelksmaak, en met een beetje geluk zelfs filterkoffie. 

Mijn koffie conclusie vanuit Frankrijk:

Ondanks dat ik precies wist wat me te doen stond, had ik zoals eerder gezegd, ook dit jaar weer hoop. En daarom liep ik opnieuw in de valkuil van een troebele café au lait. Om die ervaring goed te maken, dronk ik de dagen erna vertrouwde koffie uit het meegebrachte nespresso-apparaat.

Helaas waren alledrie de doosjes met cupjes al snel op en stond ik voor een dilemma: geen koffie, of genoegen nemen met een matige café?

Gelukkig was daar mijn schoonvader en zijn pot oploskoffie, waarmee ik het de rest van de vakantie uit heb kunnen zingen. Nu voor het 6e jaar op rij, is de koffie in Goudargues nog altijd niet verbeterd.

Ik vermoed dat het met de koppigheid van de Fransozen te maken heeft. Toeristen moeten het er maar mee doen, want ze komen toch wel. En ach, het heeft ook wel iets en zorgt er in ieder geval voor dat ik bij thuiskomst optimaal van mijn eigen koffie kan genieten!

Wel echt heerlijk van kwaliteit koffiebonen voor de percolator koffie, klik hier?

Groeten,

Katrien Koetzier van verhalendenmeer.nl

Het Koffie Proefpakket
Het Koffie Proefpakket

Geef een reactie