Hoe werkt de French press koffie verhouding? Zo doe je dat

Voor het laatste geüpdate op 19/11/2021 door Simon.

Je zult je wel afvragen hoe werkt de french press? Hoe kan ik hier nog betere koffie mee zitten? Lees snel verder om achter de geheimen te komen van een heerlijke verse dampende koffie met een Franse press ook wel een cafetière genoemd.

Wat is het eigenlijk precies? Een cafetière is eigenlijk gewoon een glazen pot met een eenvoudig metalen filter waarmee koffie wordt gezet. De naam cafetière is een afkorting van de naam ‘cafetière à piston’.

Een goede cafetière welke ik al jaren gebruik is de Krups F20342:

Krups F20342 koffiemolen - grote capaciteit 85 gram - topresultaten dankzij RVS messen

Lees hier 87 ervaringen van andere Krups Koffiemolen F203 gebruikers >>>

Hoe werkt de French press

Wat heb je nodig:

  • Cafetière
  • Koffiebonen van kwaliteit premium koffiebonen (ik gebruik Caffé New York)
  • Koffiemolen, hiervoor gebruik ik al 5 jaar dezelfde Krups Koffiemolen F203, echt niet kapot te krijgen
  • Waterkoker
  • Water, bij voorkeur zacht water
  • Je favoriete schone mok

Maal die kwaliteit koffiebonen kapot!french press in actie

Om de lekkerste koffie te kunnen zetten, raden we je aan om de koffiebonen vers te malen. Probeer een grove, gelijkmatige maling te bereiken met gebruik van een koffiemolen met maalschijf in plaats van een molen met een mes. Hierdoor kan de maling langzamer en gelijkmatiger verlopen waardoor de structuur en smaak beter tot zijn recht komt.

Doe de gemalen koffie in de cafetière

De juiste verhouding is 7 gram gemalen koffie (ongeveer één eetlepel) voor iedere 120ml water. Dit komt overeen met ongeveer twee eetlepels koffie per kopje water. Experimenteer zelf met deze verhouding en pas deze aan naar je eigen smaak.
Tip: het is beter om koffie te maken die te sterk is dan te slap – je kunt achteraf namelijk altijd nog water toevoegen, maar andersom werkt niet!

Voeg heet water toe

Je kunt hiervoor prima kraanwater gebruiken, in Nederland is dit van uitstekende kwaliteit, maar de echte purist kiest voor gefilterd water. Breng het water aan de kook en laat het hierna een paar minuten afkoelen. Voeg het water niet direct nadat het kookt toe aan de koffie want hiermee kun je de koffie verbranden!
Schenk het water snel en met vaste hand in de cafetière zodat alle koffie gelijktijdig verzadigd wordt en er wat beweging in de glazen pot ontstaat. Wees niet te voorzichtig hiermee.Vul de cafetière tot maximaal 2-3 centimeter onder de rand. Vaak zie je een karamelkleurig schuim ontstaan.

Dit wordt ‘bloei’ genoemd en ontstaat door het vrijlaten van CO2 uit de koffie. Hieraan kun je zien dat de koffie super verst is.

Snel…zet je timer!

Wat ons betreft is vier minuten de magische tijd. Maar smaken en meningen verschillen natuurlijk. Sommige mensen raden aan om de koffie slechts heel kort te laten trekken in de cafetière terwijl anderen vasthouden aan twee tot drie minuten.Ieder heeft zijn eigen smaak dus ontdek zelf wat jij het lekkerst vindt!

Roer de koffie

Na ongeveer een minuut zul je zien dat er koffie boven komt drijven in de cafetière. Roer dit voorzichtig door het water om een maximale smaak te verkrijgen. Als je wil kun je nog wat water toevoegen als de koffie weer gezonken is. Door te roeren kun je de juiste hoeveelheid water en koffie combineren zonder te knoeien.

Druk de pers naar beneden

Na precies vier minuten (of korter als dat jouw voorkeur heeft) sluit je de cafetière af met het deksel en druk je de pers langzaam maar krachtig naar beneden. Houd de druk gelijkmatig zodat je de koffie voelt terwijl je de pers naar de bodem drukt. Laat indien nodig de druk af en toe licht afnemen. Mocht het moeite kosten om de pers in te drukken dan is je koffie waarschijnlijk te fijn gemalen of de cafetière zit te vol.

Inschenken maar!

De laatste stap is de makkelijkste: schenk je koffie in en geniet van een heerlijke kopje!
Als je meer hebt gezet dan nodig dan kun je de rest van de koffie in een thermoskan schenken om deze warm te houden. Bewaar de koffie niet in de cafetière aangezien deze verder door blijft trekken en hierdoor ongewenst sterk of bitter kan worden.

Tip: als je cafetière leeg is, kun je de koffieresten bij het vuilnis gooien (niet in de gootsteen, deze kan verstopt raken), maar je kunt dit ook gebruiken als een soort mest voor je planten!

En dat was het! Simpel, snel en lekker – absoluut de beste manier om de koffie hemel te bereiken.

Echt genieten van Italiaanse koffie? Probeer eens de nummer #1 van L’OR

L’OR Espresso Onyx Koffiebonen – 4 x 500 gram

Deze verpakking is voordeliger als bij de supermarkt in kleine verpakking.  Elke ochtend weer even zorgeloos genieten? De intense ONYX is de ultieme essentie van pure espresso: superieure, donker gebrande Arabica- en Robusta bonen zijn fijn gebrand om een uitgesproken en krachtige melange te onthullen. Lees hier alle ervaringen van andere L’OR Espresso Onyx Koffiebonen gebruikers >>>

Voordelen:

– Intens, krachtig en uitgesproken
– Voordelige koop
–  Samenspel van Arabica en Robusta bonen
– De krachtigste Smaakintensiteit op schaal 12 (1-12)

Bestel de L’OR Espresso Onyx Koffiebonen bij deze vertrouwde webshop(s):

Of de Exclusieve Vurige Krijger – 100% Arabica koffiebonen 1.000 gram

Soms wil je eens wat anders dan de standaard smaak van koffie toch? Hiervoor is een onweerstaanbare Vurige Krijger met 100% Arabica koffiebonen. De Vurige Krijger komt van de vulkanische gronden in West-Burundi. Het zijn mooie volle koffiebonen. De smaak is vrij uniek voor Afrikaanse koffies. Hij is pittig en nootachtig van smaak. En dat allemaal omdat hij opgroeit in de vulkanische bodem. Probeer eens deze vulkanische smaak van De Vurige Krijger gebruikers >>>

Voordelen:

– Extra krachtig
– Medium gebrand
– Beter leven voor de koffieboeren

Bestel de Vurige Krijger koffiebonen bij deze vertrouwde webshop(s):

3 Opmerkingen
  1. […] Hoe werkt de French press koffie verhouding? Zo doe je dat […]

  2. […] Hoe werkt de French press koffie verhouding? Zo doe je dat […]

  3. […] Hoe werkt de French press koffie verhouding? Zo doe je dat […]

Laat een reactie achter

Zelfkoffiezetten.nl
Logo
Shopping cart