Wat is de Italiaanse koffiepot?

Voor het laatste geüpdate op 19/11/2021 door Simon.

De Italiaanse koffiepot is een espressopotje, ook wel Moka Express Bialetti genoemd. De koffiepot is vernoemd naar haar uitvinder, Alfonso Bialetti. Met het Italiaans koffiezetapparaat kun je zelf de lekkerste espresso maken. In Italië wordt vaak kortaf verwezen naar de Moka.

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Moka verkrijgbaar, van de kleinste 1-kops variant tot exemplaren die wel 18 koppen koffie tegelijk kunnen zetten. Voor een heerlijke espresso voor jezelf en eventueel je partner is een 3 kops variant over het algemeen voldoende.

Hieronder vind je enkele goede Italiaanse Koffiepotten / Perculators:

Verschil tussen de Italiaanse koffiepot en percolator

De Italiaanse koffiepot wordt ook vaak percolator genoemd, maar dat is toch echt onjuist. Het grote verschil zit hem in de techniek:

  • Bij de Italiaanse koffiepot wordt het water van onderen verwarmd, en door de druk van onderen door het filter heen omhoog gedrukt.
  • De percolator werkt op een andere manier: percoleren betekent doorsijpelen – een grondstof uittrekken door er steeds vloeistof op te gieten. Bij een percolator wordt het water van onderen verwarmd om vervolgens over de gemalen koffie bovenin de pot besprenkeld te worden. Het water loopt door de filters weer naar beneden, en neemt zo de aroma’s mee.

Door dit (eigenlijk kleine) verschil, is de smaak van de koffie die je zet met het Italiaans koffiezetapparaat net een stukje sterker, namelijk puurder en geconcentreerder. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat koffie gezet met een een percolator niet lekker kan zijn, want dat kan zeker wel!

Welke koffiebonen gebruik ik in het espressopotje?

Om een heerlijke espresso te maken in een Italiaanse koffiepot, kun je het best gemalen koffiebonen met een “Moka-maling” gebruiken. Een goed voorbeeld daarvan zijn deze koffiebonen, van de Italiaanse koffiebrander Caffé New York.

Het Italiaans koffiezetapparaat schoonmaken

Over het algemeen is het espressopotje van Bialetti van aluminium gemaakt. Deze kun je dus alleen schoonmaken met lauw/heet water. Als je hier afwismiddel of andere chemicaliën bij gaat gebruiken, zal dit in het aluminium trekken en invloed hebben op de smaak van de espresso. Het laatste wat je wilt is een espresso die naar afwasmiddel smaakt! Gebruik dus alleen lauw/heet water en een borsteltje voor het schoonmaken van het espressopotje.

Hoe gebruik ik het espressopotje?


Wil je het een keer proberen? Bestel dan nu ons koffiebonen proefpakket inclusief Bialetti koffiepot (3 kops). Wij gunnen ook jou namelijk de lekkerste koffie ervaring. Laat het ons ook zeker weten als je hier vragen over hebt, wij helpen je graag!

Hieronder vind je enkele goede Italiaanse Koffiepotten / Perculators:

1 Reactie
  1. ik heb zo’n elektrisch potje. De koffie is zeer lekker. Maar is het normaal dat er water met wat koffie kleur in de waterreservoir achterblijft?

Laat een reactie achter

Zelfkoffiezetten.nl
Logo