Waarom MCT vetten in de koffie?

Waarom MCT vetten in de koffie?

Koffie met boter! Beter dan dit gaat het niet worden. Sommige mensen kennen dit bij de naam van Bulletproof Coffee. Deze naam is vastgelegd en geclaimd door koffie en marketeer David Asprey.

David praat veel over zijn positieve effecten van de ‘boterkoffie’ dit is natuurijk ook gelijk het punt van discussie. Want zijn die smerige mycotoxins en schimmels in de niet organische, single origin koffiebonen de dingen die ons ziek en vet maken. David gelooft er heilig in. Hij is als bio-hacker ook gekwalificeerd om ‘goede koffie’ te maken. https://www.bulletproofexec.com/about-dave-asprey/

De voordelen van boter en/of kokosolie in je koffie
Het concept er achter is dat je ‘s ochtends wat extra goede natuurlijke vetten en MCT’tjes inneemt. Dit zijn vetten die gezond zijn voor ons lichaam.

Wat zijn MCT vetten

Vetten in onze voeding zijn opgebouwd uit glycerol, waaraan drie vetzuren, ook wel triglyceriden genoemd, vastzitten. Vetzuren kunnen onderverdeeld worden in korte, middellange en lange ketenvetzuren. Vetten met lange ketenvetzuren (LCT) komen het meest voor in onze dagelijkse voeding.

De lange ketenvetzuren (LCT) worden met behulp van gal en het enzym lipase na het passeren van de maag in de darm afgebroken tot glycerol en vetzuren. De glycerol en vetzuren worden in de dunne darm opgenomen, maar worden niet direct in het bloed opgenomen zoals andere voedingsstoffen. De glycerol en vetzuren worden eerst weer opgebouwd tot vetmoleculen en worden vervolgens getransporteerd via de lymfevaten.

Vergeleken met de lange ketenvetzuren (LCT) worden middellange ketenvetzuren (MCT) makkelijker verteerd en opgenomen. MCT-vetten worden niet gesplitst en komen na opname door de darm direct in het bloed. MCT-vet heeft dus geen gal en enzymen nodig om opgenomen te worden en heeft hierdoor belangrijke voordelen bij spijsverteringsproblemen, zoals bijvoorbeeld bij aandoeningen waarbij een tekort is aan het vetsplitsend enzym lipase of aandoeningen waarbij de vetopname door de darm niet goed verloopt.

Doordat de vertering van MCT makkelijker gaat, worden de reeds opgeslagen vetten eerder gebruikt door een hoge efficiënte stofwisseling; met andere woorden: het gewicht neemt af.

Korte en middellange ketenvetzuren worden al in het bovenste deel van de darm opgenomen en gaan via de poortader naar de lever. De vertering is even snel als van koolhydraten omdat het zeer kleine moleculen zijn. Deze worden in eerste instantie gebruikt als energie en krijgen nauwelijks de kans om als vet te worden opgeslagen. Dit in tegenstelling tot lange ketenvetzuren, deze hebben 6 tot 8 uur nodig om door het lichaam te kunnen worden gebruikt als energiebron. Niet alleen voor sporters is dit een duidelijk voordeel maar ook voor mensen die willen afvallen.

Word je daar niet dik van?

De gezonde verzadigde vetten heb je gewoon nodig. Het is tegenwoordig achterhaald dat je er dik van wordt, je cholesterol er hoger door wordt en wat meer er werd gezegd. Of je dik wordt of niet is niet afhankelijk van een kopje koffie met vet in de ochtend, maar dit moet je breeder zien namelijk je volledige eetpatroon en hoe je lichaam ermee omgaat.

Het draait bij botterkoffie om dat het gaat dienen als maaltijd vervanger om het vasten te verlengen. Voorbeeld hiervan is als je klaar bent met je avondeten om 18:00 uur. Dan sta je volgende ochtend op met een lekkere botterkoffie die zorgt dat je pas weer om 13:00 uur of zelfs 14:00 uur de behoefte hebt om te gaan eten. Het geeft ook een vol gevoel ondanks je alleen koffie hebt gedronken. Ik kan de wetenschap moeilijk erachter uitleggen daarom verwijs ik je door naar Dave hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.