TOP 5 Beste Gebrande Koffiebonen? Zo werkt het branden van koffiebonen!

Voor het laatste geüpdate op 22/11/2021 door Simon.

Koffie van een krachtige donkere smaak en volle body? Heb je altijd al willen weten hoe koffiebonen worden gebrand? Want de koffie die je in de winkel koopt is op vele manieren verwerkt, tot het kant-en-klare product dat je uiteindelijk gebruikt om een heerlijk kopje koffie te zetten.

Wij hebben het interessante proces van het branden van koffie voor je op een rij gezet, zodat je voortaan beter weet wat je nu eigenlijk aan het drinken bent voordat je start met je werk. Of natuurlijk om anderen op een leuke wijze te informeren, wanneer jullie samen van een lekker kopje koffie genieten.

TOP 5 Beste Gebrande Koffiebonen:

Deze heerlijke slow-roast methode voor koffiebonen geeft het een krachtig smaak en een volle koffie voor je smaakpapillen. De ultieme koffie ervaring en top kwaliteit krijgen zonder hoge prijzen.

 1. Aroma Club Koffiebonen 1KG – No. 3 Strong George – Koffie Intensiteit 5/5
 2. Amerigo Vespucci Sterke Zelfgebrande koffie – Private label – Kwaliteit
 3. Koffie Van Fred 100% Arabica Koffiebonen – 1 kg
 4. Branderij Duursma Espresso Koffiebonen (Huismelange 001)
 5. Laresso koffiebonnen Excellent RFA – 1000 g

De TOP 5 is samengesteld aan de hand van smaak, kwaliteit, prijs, eigen ervaring en ervaringen van andere gebruikers. Hieronder lees je meer over de TOP 5 beste gebrande koffiebonen om dezelfde ervaringen thuis te krijgen. Lees verder!

Waar komen koffiebonen vandaan?

Waar komen koffiebonen vandaan

Koffiebonen komen van de koffieplant. Deze noemt men officieel ‘Coffea’ en het betreft een plant die behoort tot de zogeheten houtige planten. Deze plant komt in de natuur veruit het meeste voor in delen van tropisch Afrika.

Men meent dat de koffieplant van origine uit Ethiopië komt, vandaar ook dat sommige van de beste koffiesoorten nog steeds hier vandaan komen. Er zijn in totaal 33 verschillende soorten koffiebonen, die momenteel verspreid groeien in gebieden zoals Ethiopië, Madagaskar, het eiland Mauritius en delen van Zuidoost-Azië.

Maar later zijn mensen in gebieden zoals Zuid-Amerika ook koffiebonen gaan verbouwen. Brazilië is momenteel verantwoordelijk voor bijna een derde van de koffieproductie wereldwijd. De koffieplant zelf bestaat in diverse vormen en formaten: van struiken en lianen tot kruipende planten en hogere bomen. En aan deze planten groeit dus de beroemde koffieboon.

Hoe zien verse koffiebonen er uit?

Hoe zien verse koffiebonen er uit

Een verse koffieboon ziet er echt heel anders uit dan de bonen die je in de winkel terug kunt vinden. Ze zijn namelijk nog niet bruin, maar groen. Groene koffiebonen hebben van zichzelf bijna geen smaak en zijn ook heel erg taai en hard. Daarom worden koffiebonen gebrand. Dit proces maakt dat stoffen in de koffiebonen zoals aminozuren, koolhydraten en suikers worden omgetoverd tot een enorm breed palet aan verschillende aroma’s.

Hoe worden koffiebonen gebrand?

Wanneer je koffiebonen brandt, dan verandert dus zowel de smaak, de consistentie als de kleur van de bonen. Dit lijkt trouwens meer op roosteren zoals je in de oven zou doen. Ook worden de bonen iets kleiner door het brandproces. Dit wordt gedaan in speciale trommels die langzaam ronddraaien, waarbij deze trommels worden verhit tot ongeveer 200 tot 220°C. De variaties die je proeft in koffie ontstaan door verschillen in de brandtijd, temperatuur en ook de hoeveelheid koffiebonen in de trommel.

Wat gebeurt er met de koffieboon wanneer deze wordt gebrand?

Wat gebeurt er met de koffieboon wanneer deze wordt gebrand

Het brandproces start met het opwarmen van de trommel en de koffiebonen. Dit gebeurt zeer geleidelijk, zodat de boon gelijkmatig van binnenuit in temperatuur stijgt. Tijdens het branden verliezen de bonen steeds wat vocht en kleuren ze bruin. Op een bepaald moment knappen de bonen, dit wordt vergezeld van een geluidje dat op een ‘krak’ lijkt. Daarom noemt men dit ook wel de ‘crack van de koffieboon’. Op dat moment ontsnapt het resterende vocht in de koffieboon.

Daarna wordt de temperatuur nog verder omhoog gebracht, waardoor de boon nu goed kan uitdrogen. Bij ongeveer 200°C begint het daadwerkelijke proces van het branden van de bonen, waarbij de aanwezige suikers in de koffieboon karamelliseren en de karakteristieke bruine kleur van koffiebonen verschijnt.

De koffieboon zwelt nog een beetje door, waardoor de boon een egale en zeer strakke buitenkant verkrijgt. Op dat moment treedt de tweede ‘krak’ op, omdat de kern van cellulose van de boon breekt. Hierna wordt de boon een stuk kruimeliger en ook veel lichter. De ronde boon wordt een beetje rimpelig, omdat er nu enkel nog een koolstofboon overblijft. Deze boon kan nu vermalen worden tot de koffie die je graag drinkt!

Welke gradaties koffiebonen ontstaan tijdens het brandproces?

Zoals je in winkels en horecagelegenheden al kunt zien, kun je koffie in zeer uiteenlopende sterkten en gradaties verkrijgen. Dit hangt dus af van de duur en de sterkte van het brandproces.

Wanneer bonen kort en zacht worden gebrand, krijg je een lichte koffie. Intensieve brandprocessen leiden juist tot krachtige en donkere koffie. Hieronder kun je de vier verschillende gradaties van gebrande koffiebonen terugvinden.

 

1. Licht gebrande koffiebonen

Bonen die licht zijn gebrand hebben een karamelbruine kleur, een beetje zoals kastanjes. Deze bonen hebben vaak een fruitig en fris aroma, waardoor een lichte branding perfect is voor het zetten van een normaal kopje koffie of een kopje filterkoffie. Deze bonen kun je de hele dag door gebruiken, want het aroma is prettig om overal bij te combineren.

2. Medium gebrande koffiebonen

Wanneer koffiebonen medium worden gebrand, dan zijn ze nog steeds redelijk lichtbruin van kleur met een wat vollere smaak. Toch blijven deze bonen mild genoeg om een kopje koffie te zetten dat je elk moment van de dag kunt drinken, of bijvoorbeeld een fijne cappuccino van te zetten. Ook geven deze bonen je een fijne en goede kick.

3. Donker gebrande koffiebonen

Bonen die donker zijn gebrand hebben al een veel meer donkere kleur en soms kun je een soort olieachtige substantie waarnemen op de boontjes. Deze koffiebonen geven je een best sterk kopje koffie, met een rijke volle smaak. Deze koffie is bij uitstek geschikt om te nuttigen na een maaltijd, zoals een lunch of diner.

4. Zeer donker gebrande koffiebonen

De meest donker gebrande koffiebonen zijn bijna zwart van kleur en je ziet hier nog meer van de olie terug op het oppervlak. Deze bonen hebben een sterk aroma met een uitgesproken smaak, die lichtelijk bitterzoet is. Het bijzondere aan deze bonen is trouwens, dat ze minder cafeïne bevatten dan lichter gebrande bonen. Dat had je vast niet verwacht!

TOP 5 Beste Gebrande Koffiebonen voor een heerlijke volle crème laag

1. Aroma Club Koffiebonen 1KG – No. 3 Strong George – Koffie Intensiteit 5/5

Aroma Club Strong George is echt perfect voor het maken van espresso. Wij branden de koffie volgens de ambachtelijke slow-roast methode. De arabica boon voorziet de koffie van een krachtige donkere smaak en volle body. De koffie wordt verder gekenmerkt door de heerlijke volle crème laag.

Voordelen:

 • perfecte espresso’s
 • goed van smaak
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

De koffie was gelijk goed van sterkte en de bonen geven een dikke crema. Kan deze bonen zeker aanbevelen.

2. Amerigo Vespucci Sterke Zelfgebrande koffie – Private label – Kwaliteit

Jij zoekt een oplossing om thuis een perfecte koffie te krijgen naar een zware dag op werk? De Guatemala Antique Pastoral koffiebonen behoren tot de mooiste bonen die Guatemala aan koffie te bieden heeft. Door de rijke vulkanische bodem, de lage vochtigheid, veel zon en koele nachten leveren de bonen een koffie die tot de top behoort.

Voordelen:

 • Heerlijke koffie met een lange afdronk
 • A+ kwaliteit koffie bonen en heerlijke blend
 • Goede prijs/kwaliteit

Heerlijke koffie met een verrukkelijke nasmaak. Niet te vergelijken met de koffiebonen uit de supermarkt.

3. Koffie Van Fred 100% Arabica Koffiebonen – 1 kg

Geweldig koffie voor een mooie prijs? De smaak van deze koffie is precies goed en, zoals ze zelf zeggen, “zonder kapsones”. Het eerste kopje koffie thuis ‘s morgens maakt me iedere dag nog blij dat ik de keuze

Voordelen:

 • Niet te overheersend
 • koffie met een goeie volle smaak
 • prijs/kwaliteit verhouding

Ik heb veel soorten koffie geprobeerd, uiteindelijk bij Koffie van Fred uitgekomen, heerlijk bakkie en goede prijs kwaliteit verhouding.

4. Branderij Duursma Espresso Koffiebonen (Huismelange 001)

Wil je graag de gewenste authentieke Espresso smaak voor een scherpe prijs? Deze espressomelange van Branderij Duursma is op de ambachtelijke manier geroosterd met 100% arabica-bonen (gewassen) uit Brazilië en Nicaragua. De medium/donkere branding heeft de smaken van chocolade en walnoot, en is romig en vol.

Voordelen:

 • Zelden zo’n rijke koffie smaak
 • Smaak van chocolade en walnoot
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Mooie volle smaak, lekker vers gebrand en goede smaak, ik ga hem zeker nog een keer bestellen.

5. Laresso koffiebonnen Excellent RFA – 1000 g

Jouw koffie kwaliteit eens naar volgende niveau brengen? De basis is 100% Arabica vanuit Midden- en Zuid- Amerika. Deze koffie is medium donker gebrand en heeft een volle smaak, neigend naar noten en chocolade. Geschikt voor espresso en cappuccino.

Voordelen:

 • Mooie crema laag en snelle levering
 • Mooie bonen en smaakt heerlijk
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Er gaat niks boven een vers bakkie koffie. Heerlijke geur en smaak. We zijn zeer tevreden over dit artikel. Goede kwaliteit, duurzaam en heerlijk vers!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Zelfkoffiezetten.nl
Logo
Shopping cart