Wat is een Moka Express? Wat maakt het zo bijzonder?

Voor het laatste geüpdate op 24/10/2018 door Simon.

Wat is een Moka Express? Thuis heerlijke Italiaanse koffie zetten of op vakantie is geen probleem met de kleine Moka Express of ook wel de Italiaanse koffiepot genoemd. Lekker je moment pakken om je koffiebonen te malen en je ‘koffiemoment’ te pakken.

TIP: ”Wil je ook de laagste prijs en hoogste kwaliteit hebben? Maak dan gebruik van deze best Beoordeeld Koffiebonen top 5 lijst. De koffiebonen zijn eenvoudig en voor 23:59 uur besteld, morgen in huis!”. JA! IK WIL DE KOFFIEBONEN AANBIEDING >>>

Wat is een Moka Express?

De Moka Express of kortweg Moka is uitgevonden door natuurlijk een Italiaan Alfonso Bialetti. Alfonso kreeg in 1933 al het idee kreeg via een wasmachine die warm water onder druk door het wasmiddel heen omhoog perste. Bij het Moka potje die jij en ik thuis hebben staan wordt het water stoom en dat stijgt omhoog, door de heerlijke vers gemalen espresso bonen heen.

De Italiaan heeft het welbekende achthoekige aluminium apparaatje ontworpen en het logo van het mannetje met de snor. Tegenwoordig staan er in elk Italiaans huishouden wel een of meer van deze apparaatjes. Maar ook in Nederland wordt het steeds populairder ondanks de opkomst van cups en pads willen de mensen toch graag weer beetje ambachtelijke koffie.

Hoe zet je koffie ermee?

De koffie die ermee wordt gezet valt ‘officieel’ gezien niet onder de noemer espresso omdat de druk gewoon te  laag is dan in een prijzige espressomachine, dit ligt bij de Moka op ongeveer 1,5 bar in plaats van 9 bar. Dus ook omdat de druk lager is ontbreekt de bekende crèmelaagje.

Maar is het naar eigen ervaring dat de Moka Express net zo heerlijke sterke nep espresso zet en stuk goedkoper alternatief is dan de gehele machine.  Daarnaast hoef je ook niet erg fijn gemalen koffie  te gebruiken voor espresso, maar de huis en tuin  koffie kan ook. Maar smaak is natuurlijk wel anders, zelf experimenteer en mix ik altijd verschillende gemalen bonen!

> Eerst weten hoe je zelf een Espresso zet? Lees verder

Hoe zet jij de koffie dagelijks als je wilt genieten?

Latte Macchiato - Zelfkoffiezetten.nl

Als je net een Moka Express / Koffiepot hebt aangeschaft kan de koffie de eerste keren een metaalachtige bijsmaak hebben. Ik heb zelf dit niet ervaren, gewoon eerst even omspoelen met kokend water, alsjeblieft geen sop! Koffiebonen hebben van nature olie in zich, dit geeft ook juist de smaak.

Zo is het de bedoeling dat door het gebruik, na verloop van tijd er een vettig beschermlaagje ontstaat op het aluminium, dit kan je gelijk zien en voelen. Deze vettige laag voorkomt bijsmaak van het metaal, en geeft de ook weerde karakteristieke smaak van onze Moka Express.

De Moka Express Schoonmaken

Dus nooit met afwasmiddelen of andere middeltjes, omdat dit de vettige beschermlaag weer zou verwijderen. Dagelijkse reiniging met heet of kokend water volstaat, eventueel door de Moka op het fornuis alleen met kokend water te vullen en even laten pruttelen. Zet zelf altijd met kokend water koffie, dit voor de smaak en kalk in het water.

De Moka Express klaarmaken

De smaak van in de Moka bereide koffie is stevig en bitter, omdat de verse gemalen koffie in het filter zeer heet wordt alvorens het water er doorheen stoomt. Dit kan sterk verminderd worden door eerst water te koken en het waterreservoir te vullen.

De kooktijd is ook echt een paar minuten. Maak geen kampvuur onder je Moka ook dit beïnvloed weer de smaak, zet er gewoon een klein vlammetje onder. Zelf maak ik hem altijd even schoon met water of stukje keukenrol de koffiefilter altijd even goed schoonmaken en de Moka-koffiehouder-onderkant, want daar zit de rubberring en het schroefgedeelte.

De ideale koffiemaling

koffiebonen - zelfkoffiezetten

koffiebonen – zelfkoffiezetten

Er wordt gezegd dat de ideale koffiemaling voor de Moka zit tussen espressomaling en snelfiltermaling in. Mijn ervaring is dat filter en espressomaling beide prima werken, maar smaken verschillen. Daarom kan ik zelf koffie malen aanraden dit is leuker maar ook echt lekkerder.

Met de fijnere espressomaling moet de Moka Express meer zijn best doen, bij grove maling loopt/stoomt het sneller erdoor waardoor je lichtere smaak krijgt.

Durf met je Moka Express experimenteren

Dit is de enigste manier om te ontdekken wat jij echt een lekkere espresso vindt. Want Wanneer jij het koffiefilter voor de helft vult maar wel met een vol waterreservoir, dan krijg je wat een Italiaan “Caffè lungo” dus gewoon bakkie pleur en minder sterke koffie.

Ga gewoon lekker proberen, dat is ook wat het leuk maakt. Er zijn ze in veel verschillende formaten te koop, ik heb zelf de standaard 3 kops voor eigen gebruik en grote variant voor als de familie langskomt. De maten zijn aangegeven in eenheden van 50 ml, naar de maat van een Italiaanse espresso.

Als je pruttelgeluiden hoort uit de keuken moet je snel naar het fornuis schieten. Want dan is je koffie echt klaar! Ook kan het te lang doorkoken je koffie bederven en het is gewoon slecht voor je Italiaanse koffiepotje.

Dit zijn de TOP 5 best koffiebonen voor thuis of op kantoor!

Dan is het nu tijd om je te laten zien, wat de beste koffiebonen zijn voor jou. Tevens lees je bij elk koffieproduct vele ervaringen van andere gebruikers.

Zo weet je exact wat je ervan kunt verwachten. Mocht je nog ergens vragen over hebben, laat dan onderaan in dit artikel een reactie achter. Ik help je graag verder!

#1. L’OR Espresso Onyx Koffiebonen – 4 x 500 gram

Deze verpakking is voordeliger als bij de supermarkt in kleine verpakking.  Elke ochtend weer even zorgeloos genieten? De intense ONYX is de ultieme essentie van pure espresso: superieure, donker gebrande Arabica- en Robusta bonen zijn fijn gebrand om een uitgesproken en krachtige melange te onthullen. Lees hier alle ervaringen van andere L’OR Espresso Onyx Koffiebonen gebruikers >>>

Voordelen:

– Intens, krachtig en uitgesproken
– Voordelige koop
–  Samenspel van Arabica en Robusta bonen
– De krachtigste Smaakintensiteit op schaal 12 (1-12)

Aanbieding L'OR Espresso Onyx Koffiebonen - 4 x 500 gram

Bestel nu L’OR Espresso Onyx Koffiebonen – 4 x 500 gram voor €29,56 bij Bol.com >>>

#2. Douwe Egberts Décafé Koffiebonen – 4 x 500 gram

De meest vertrouwde koffie van Nederland gemaakt van pure kwaliteits koffiebonen, dat is voor Douwe Egberts voor staat. Douwe Egberts Décafé is het bekende en vertrouwde Aroma Rood. Met dezelfde prettige ronde smaak en dat bekende aroma, maar dan cafeïnevrij. Bekijk hier de ervaringen van andere Douwe Egberts Décafé gebruikers >>>

Voordelen:

– Geschikt voor vele soorten koffie: Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato
– Samengesteld uit Arabica en Robusta bonen
– Evenwichtig & rond & cafeïnevrij
– Goede prijs kwaliteit verhouding

Aanbieding Douwe Egberts Décafé Koffiebonen - 4 x 500 gram

 

Bestel nu Douwe Egberts Décafé Koffiebonen – 4 x 500 gram voor €24,36 bij Bol.com >>>

#3. Douwe Egberts Excellent Koffiebonen – 4 x 500 gram

De meest beste koffiebonen onder de Douwe Egberts liefhebbers. Met Excellent zet je een milde koffie met een bijzondere smaak. De 100% Arabica melange is mild gebrand waardoor fruitige en bloemige accenten boven komen in de smaak. Lees alle ervaringen van andere Douwe Egberts Excellent gebruikers >>>

Voordelen:

– Goed geschikt voor: Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato
– 100% Arabica koffiebonen
– De fruitige smaakintensiteit op schaal 5 (1-10)
Douwe Egberts Excellent Koffiebonen - 4 x 500 gram

 

Bestel nu Douwe Egberts Excellent Koffiebonen – 4 x 500 gram nu €29,56 bij Bol.com >>>

#4. Douwe Egberts Mocca Koffiebonen – 4 x 500 gram

Dit is alleen voor de mensen die écht van de volle en rijke koffiesmaak houden in de ochtend! Met Mocca zet je koffie met een volle en rijke smaak. De melange is lekker donker gebrand. Een heerlijke verleiding waarin je zelfs subtiele accenten van specerijen en cacao kunt proeven. Voor de genieter is dit het beste van het beste! Lees alle ervaringen van andere Douwe Egberts Mocca gebruikers >>>

Voordelen:

– Praktische verpakking
– 100% Arabica koffiebonen
– Vol & rijke van smaak

Aanbieding Douwe Egberts Mocca Koffiebonen - 4 x 500 gram

 

Bestel nu Douwe Egberts Mocca Koffiebonen – 4 x 500 gram nu €29,56 bij Bol.com >>>

#5. De Vurige Krijger – 100% Arabica koffiebonen 1.000 gram

Soms wil je eens wat anders dan de standaard smaak van koffie toch? Hiervoor is een onweerstaanbare vurige krijger met 100% Arabica koffiebonen. De Vurige Krijger komt van de vulkanische gronden in West-Burundi. Het zijn mooie volle koffiebonen. De smaak is vrij uniek voor Afrikaanse koffies. Hij is pittig en nootachtig van smaak. En dat allemaal omdat hij opgroeit in de vulkanische bodem. Probeer eens deze vulkanische smaak van De Vurige Krijger gebruikers >>>

Voordelen:

– Extra krachtig
– Medium gebrand
– Beter leven voor de koffieboeren

Aanbieding De Vurige Krijger - 100% Arabica koffiebonen 1.000 gram

Bestel nu De Vurige Krijger – 100% Arabica koffiebonen 1.000 gram nu €22,95 bij Bol.com >>>


De beste koffiebonen

Hierboven heb ik de TOP 5 beste en meest verkochten koffiebonen met je gedeeld. Niet alleen ik maar ook vele honderden anderen delen hun mening hierover.

Uiteraard zijn er meer goede koffiebonen verkrijgbaar. Maar mijn TOP 5 van hierboven helpt je in ieder geval bij het maken van de beste keuze voor jou!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Zelfkoffiezetten.nl
Logo