Koffie zetten met de Cafetière / French Press?

Koffie zetten met de Cafetière / French Press?

Zelfkoffiezetten - Koffie zetten met de Cafetière / French Press?
Zelfkoffiezetten – Koffie zetten met de Cafetière / French Press?

De oorsprong van deze Cafetière koffiemethode?

De Franse zuiger / Cafetière heeft vele name gekregen over de hele wereld. In Italië heet de pers een Caffettiera een stantuffo. In Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika is het als een koffie ontstopper. In de Verenigd Koninkrijk en Nederland staat het toestel bekend als een “coffee press”. Vele name dus voor het zelfde beestje.

In de loop der jaren heeft de Cafetière een aantal wijzigingen in het ontwerp ondergaan. De eerste koffie pers, die zijn ontstaan in Frankrijk, was al onze moderne koffiezetapparaat in zijn basis vorm: een keukendoek om een metalen staaf die gebruikers zouden drukken in een pot met kokend water. De Cafetière werd gepatenteerd door de Italianen. Dit was in de persoon van de Milanese ontwerper Attilio Calimani in 1929. Het onderging enkele wijzigingen in het ontwerp die door Faliero Bondanini werden uitgevoerd, die zijn eigen versie weer gepatenteerd had in 1958 en begon met de productie in een Franse klarinet fabriek genaamd Martin SA, waar zijn populariteit snel groeide. Toen de Cafetière eenmaal in europa kwam werd het weer verder gepopulariseerd. Dit door een Brits bedrijf.

De moderne Franse Cafetière die wij kennen bestaat uit een smalle cilindrische beker, meestal gemaakt van glas of kunststof, voorzien van een metalen of plastic deksel en zuiger die sluit nauw aan bij de cilinder en heeft een fijne draad of nylon zeef erin zitten. Wat de machine sterk maakt is de de eenvoud die het vertegenwoordigd.

Het recept:

Eerst weten hoe je zelf een Espresso zet? Lees verder.

  • Verse koffiebonen
  • Waterkoker
  • Lepel / koffieschep
  • Cafetière
  • Koffiemolen / grinder
  • Jouw favoriete koffiemok <3
  • Verse koffiebonen

Grove verse koffie voor de Cafetière

Bereidingswijze:

De French Press kopen - zelfkoffiezetten
De French Press kopen – zelfkoffiezetten

Was hem de eerste keer echt goed! Met koud water en spoel hem aantal keer op met kokend water. Anders smaakt je koffie echt naar oude sok, helaas kan ik uit ervaring praten. Voor gebruik goed omspoelen.

Een Cafetière vereist koffie van een lekkere grovere maling dit komt door het filter, als je fijnere koffiemaling gebruikt zal het door de pers filter heen komen en in de koffie belanden.

De koffie wordt gezet door het plaatsen van de vers gemalen koffiebonen in jouw koffiemok en het toevoegen van semi-kokend water(90-96 graden Celsius, 195-205 Fahrenheit) water.Tijdens het water koken kan je de koffie malen tot een medium mengels, niet te grof maar ook zeker niet te fijn.

Dit is een verhouding van ongeveer 28 gram (sterker 51 g) koffiemaling op 450 ml van water in de press, dit blijft altijd kwestie van smaak.

Start door ongeveer de helft van het water toe te voegen, roer enigszins met een lepel. Borrelt het? Dan is het verse koffie! Even wachten 30/60 seconden en voeg de overige helft toe van het kokend water toe. Nu deksel erop en laat brouwen ongeveer 3 minuten.

Druk op de zuiger van de Cafetière tot de onderkant om de koffie drinkbaar te maken, doe dit rustig. Zit hij vast? Even rustig omhoog en weer naar beneden drukken. Anderen kunnen overwegen de koffie na ongeveer 20 minuten voor een pittige kopkoffie. Wil je het echt anders doen? Dan is er nog koude-zetten, dit vereist geduld en een aantal uren van contact tussen de water en de koffie om de gewenste extractie te bereiken. Bon appetit!

Conclusie:

Oké, maar overtreft de Percolator / Bealettie Moka Express zeker niet! Een Cafetière is leuk om mee koffie te zetten, maar heb je al ervaring met de percolator dan is deze een leuk ‘hebbeding’ voor erbij. Wat hij wel prima kan is melkopschuimen, daarvoor gebruik ik hem nu ook. Dus om thuis heerlijke cappuccino te drinken kan je hem wel aanschaffen voor de prijs.

Sale! Diverse koffie items (tijdelijk) in de aanbieding!

Eerst weten hoe je zelf een Cappuccino zet? Lees verder.

Geef een reactie