Zelf latte macchiato zetten?

Ontstaan van de Latte Macchiato

Latte Macchiato - Zelfkoffiezetten.nl - Deze komt uit Costa Rica een speciale moka variaties...heerlijk!
Latte Macchiato – Zelfkoffiezetten.nl – Deze komt uit Costa Rica een speciale moka variaties…heerlijk!

Het grote verschil met de caffè latte is dat er bij de latte macchiato (betekend ‘gevlekt’ in het Italiaans) een shot espresso wordt toegevoegd aan de melk, de nadruk ligt dus op de melk. Bij de latte macchiato komt ook de aanwezigheid van melkschuim kijken in plaats van gewoon warme melk. Maar espresso met weinig melkschuim heet een caffè macchiato zonder de latte dus.

Eerst weten hoe je zelf een Cappuccino zet? Lees verder.

Wat heb je nodig?

 • Pak volle melk
 • Melkschuimer (*komt nog een overzicht van)
 • Verse Espressobonen
 • Jouw favoriete grote glas
 • Koffiemachine / Bialetti Moka Express of een French Press

In 7 stappen een heerlijke latte macchiato

 1. Vul het grote glas met koude volle melk. Verwarm je latte macchiato glas met kokend water.
 2. Maal de koffie die je nodig hebt voor ongeveer 2 espresso. Bereid de Bialetti Moka Express of een French Press.
 3. Giet de koude melk in jouw eigen melkopschuimer
 4. Ze de melkschuimer aan of gebruik je eigen French Press als melkopschuimer, giet de melk in je French Press en pompen!
 5. Leeg het latte(melkschuim) in jouw voor verwarmde macchiatoglas. Schenk de melk hierna  in het glas. Laat het proces even zijn gang gaan, zet het glas even weg voor de schuim en melk.
 6. Schenk de koffie voorzichtig door de latte schuimlaag heen, waarbij de koffie mooi door de schuimlaag glijdt en valt op de melklaag, hierbij ontstaan de prachtige 3 lagen.
 7. Geniet van de latte met een lange lepel , voeg nog eventueel een tikje cacao of suiker on top, smullen.

Je kunt een latte macchiato maken door opgeklopte melkschuim  in een grote kopje of lang glas te gieten. Vervolgens een heerlijke shot 1/2 verse espresso erbij. De melk gaat daarna de bekende structuur krijgen.

Waarom is de juiste melk zo belangrijk?

Het hele drankje bestaat bijna uit melk (latte). Volle melk heeft van nature meer smaak in zich.  Het zal eerst experimenteren zijn maar hou ongeveer 2/3 van je glas aan.  Maak met jouw koffiemolen  de verse koffie en met de juiste espressobonen . Zorg ervoor dat je rustig de espresso erbij doet, anders wordt het een milkshake van melk en zul je geen lagen zien. De ruimte in het glas dat nog over is 1/3  vul je met het opgeklopte schuim. Natuurlijk moet er een grote laag schuim zijn.

Eerst weten hoe je zelf een Cappuccino zet? Lees verder.

Het beste is melk die een neutrale romige structuur heeft en de latte macchiato tot zijn perfectie laat komen. Helaas heeft niet iedereen een melkboer meer om de hoek, dit zou echt heerlijk zijn. Mijn ervarig is dat soja of rijstmelk niet geweldig werken. Maar gewoon experimenteren! Het is ook maar een smaak.  Zo geburiken de barista’s dus ook de biologische volle melk, deze schijnt perfect voor een dikke schuimlaag.

Thuis de perfecte cappuccino bereiden met deze koffiebonen

Thuis de perfecte cappuccino bereiden met deze koffiebonen
Thuis de perfecte cappuccino bereiden met deze koffiebonen

Je kunt op verschillende manieren de melk opschuimen. Met de hand en grade, met een French Press, met een automatisch melkschuimer voor de dagelijkse latte drinkers onder ons. Maar meer weten over alle mogelijke Lattes en recepten? check ook even de Culy site

Of probeer dit heerlijke koffie proefpakket!

Het Koffie Proefpakket
Het Koffie Proefpakket

Geef een reactie